Blogs

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen Socie.

Uitgebreide privacy-instellingen

20 september 2021

Vanaf versie 4.1.0 bieden de apps meer controle over de zichtbaarheid van jouw gegevens in de app. Zo wordt het mogelijk in te stellen wie jouw profiel mogen zien en welke gegevens er zichtbaar zijn. Deze blogpost vertelt jou alles wat je moet weten.


De onboarding

Na het updaten van de app naar versie 4.1.0 krijgt ieder lid, van een community die het toestaat profielen te bekijken, een onboardingscherm te zien. Dit scherm is bedoeld om gebruikers attent te maken op de huidige zichtbaarheid van hun profiel. Bij bestaande gebruikers staat hier de zichtbaarheid die zij zelf al ingesteld hadden. Voor gebruikers die app voor het eerst openen staat hier de voorgestelde zichtbaarheid van de app beheerder. Deze instelling is door de beheerder te wijzigen in het App Beheer via Leden -> Instellingen -> Privacy -> Voorgestelde zichtbaarheid.


Bepaal wie wat mag zien

Het scherm waarmee de privacy-instellingen beheert kunnen worden is uitgebreid. De bovenste optie van dit scherm laat jou bepalen wie jouw profiel mag zien. Hierbij kan gekozen worden uit:

 • Alle leden; Ingelogde leden van jouw community kunnen jouw profiel bekijken.
 • Mijn groepen; Leden van de groepen waarvan jij lid bent kunnen jouw profiel bekijken.
 • Specifieke groepen; Alleen leden van geselecteerde groepen kunnen jouw profiel bekijken.
 • Niemand; Andere leden kunnen jouw profiel niet bekijken.


Ook kan ingesteld worden welke gegevens getoond worden op jouw profiel. Het is mogelijk elk veld afzonderlijk te verbergen of zichtbaar te maken. Het aanpassen van deze instellingen kan gevolgen hebben voor andere plekken in de app. Zo zorgt het verbergen van jouw geboortedatum er bijvoorbeeld voor dat je niet meer in de verjaardagenmodule te zien bent.


Privacy onboarding
Privacy onboarding

Nieuwe module voor groepen

28 juni 2021

Vanaf versie 4.0.0 van de apps is het mogelijk om gebruik te maken van een module voor groepen. Deze module biedt een aantal nieuwe functionaliteiten aan met betrekking tot groepen. Zo wordt het mogelijk om binnen een groep met andere leden te communiceren en kun je vanuit de app jouw eigen groepen beheren.


Interactie tussen groepsleden

Tot voorkort werden groepen voornamelijk gebruikt door de beheerder van een community. Door leden in een groep te plaatsen kon je hen bijvoorbeeld toegang geven tot een bepaalde module. Ook werden groepen gebruikt om aan andere leden kenbaar te maken wie er bijvoorbeeld in het bestuur zitten.

Vanaf versie 4.0.0 wordt het ook mogelijk voor groepsleden om berichten, foto’s, video’s en documenten met elkaar te delen. Dit zijn dezelfde mogelijkheden die we nu al aanbieden via de “Deel je moment”-module. We hebben van onze gebruikers gehoord dat het delen van berichten met de hele community toch nog wel een stap was. Ook kon het voorkomen dat er informatie werd gedeeld die niet voor de hele community interessant was. Door de mogelijkheid te hebben dit alleen te delen binnen de groep waarvoor het bedoeld is, zijn mensen eerder geneigd dit te doen. Denk hierbij aan het delen van een wedstrijdschema van een voetbalteam of de foto’s van een uitje met de commissie.

De gedeelde berichten van een groep kunnen gelezen worden binnen een groep, maar ook in de nieuwe module. Het eerste scherm van de module bestaat namelijk uit een tijdlijn met daarin alle berichten van de groepen waar jij lid van bent (zie afbeelding hieronder). Via dit scherm kunnen leden ook direct naar hun laatst gebruikte groepen gaan, groepen ontdekken en een groep aanmaken. Over het maken van groepen is meer te lezen in de volgende paragraaf.

In de toekomst willen we het mogelijk maken dat leden nog veel meer kunnen doen met groepen. Voorbeelden hiervan zijn het maken van evenementen en het stellen van een vraag via een poll.

Een tijdlijn voor alle groepen en per groep
Een tijdlijn voor alle groepen en per groep


Groepen maken en beheren

In de nieuwe groepenmodule is het ook mogelijk om vanuit de app nieuwe groepen te maken. De beheerder van de community kan instellen wie dit mogen doen. Bij het maken van een groep wordt de gebruiker gevraagd een groepsnaam, toegankelijkheid en groepskleur in te stellen. De toegang van een groep kan openbaar of besloten zijn. Bij openbare groepen kunnen alle leden van de community vrij lid worden. Bij besloten groepen kan dit alleen na een uitnodiging of een goedgekeurd verzoek. Het is bij besloten groepen ook mogelijk de zichtbaarheid in te stellen. Deze kan worden ingesteld op zichtbaar en verborgen. Het proces van het maken van een groep wordt weergegeven in de gif.

Nadat een lid een groep heeft aangemaakt wordt hij ook beheerder van die groep. De beheerder van een community kan ook een beheerder toewijzen aan bestaande groepen.
De groepsbeheerder kan het volgende:

 • leden uitnodigen en verwijderen
 • groepsleden beheerder maken en als beheerder verwijderen
 • lidmaatschapsverzoeken accepteren en verwijderen
 • de naam en omschrijving van de groep wijzigen
 • een andere groepskleur kiezen
 • de groepsafbeelding wijzigen
 • de toegang en zichtbaarheid aanpassen


De beheerder van de community kan ook altijd de groepsinstellingen wijzigen. Ook kan hij alle berichten binnen de groep lezen en eventueel verwijderen.


Groep aanmaken
Groep aanmaken


Beheer de groepsinstellingen en nodig leden uit
Beheer de groepsinstellingen en nodig leden uit


Vernieuwde en verbeterde navigatie in de app

30 maart 2021

Vanaf versie 3.12.0 van de apps wordt de navigatie veranderd. Zoals zoveel andere apps al doen, gaan wij ook gebruik maken van een zogenoemde onderste navigatiebalk. In deze blogpost is te lezen welke gevolgen deze wijziging met zich meebrengt.


De onderste navigatiebalk

Een onderste navigatiebalk is een vaste balk met een aantal items aan de onderkant van het scherm. Door op een item in de balk te tikken kun je wisselen van pagina. Populaire apps als Instagram, YouTube en Netflix maken ook gebruik van deze manier van navigeren. De onderste navigatiebalk zorgt ervoor dat de belangrijkste onderdelen van de app altijd gemakkelijk te bereiken zijn. In Socie-apps ouder dan versie 3.12.0 moest een gebruiker telkens het menu aan de linkerkant openen om van module te wisselen. In de nieuwe manier van navigeren hoeft dat alleen nog als je een module wilt openen die niet in de navigatiebalk staat. De beheerder van de community kan instellen welke modules in de navigatiebalk getoond worden. Ga hiervoor in het App Beheer naar Instellingen -> Menu -> Onderste navigatiebalk. Standaard worden de eerste 3 modules en de meldingenpagina getoond in de navigatiebalk.
Het nieuwe menu

Het meest rechter item van de onderste navigatiebalk is het menu. Dit menu gebruikt hetzelfde icoon als het oude menu dat linksboven in het scherm stond. Het menu is grotendeels hetzelfde, maar er is toch een belangrijke wijziging. Het gebruik van de secundaire kleur van de community is veranderd. Voorheen werd deze kleur gebruikt als achtergrondkleur van het menu. Omdat de app voornamelijk gebruikt maakt van pagina’s met een witte achtergrond, hebben we ervoor gekozen dit ook in het menu te doen. De secundaire kleur van de community wordt nu, mits donker genoeg, gebruikt voor de iconen van de onderdelen die in het menu staan. De beheerder van een community kan de secundaire kleur wijzigen in het App Beheer via Instellingen -> Opmaak -> Kleuren.


Wij willen elke beheerder van een community adviseren in het App Beheer te kijken hoe de onderste navigatiebalk en het nieuwe menu eruit gaat zien. De instellingen van de navigatiebalk kun je terugvinden in het App Beheer via Instellingen -> Menu -> Onderste navigatiebalk.

De instellingen met betrekking tot de ingestelde kleuren kun je ook in het App Beheer vinden via Instellingen -> Opmaak -> Kleuren. Daar kun je ook direct zien hoe het er in de app uit komt te zien.
Hoe het nieuwe app icoon invloed heeft op jouw community

15 maart 2021

In versie 3.11.1 van de apps hebben we een nieuwe manier van het wisselen van community’s geïntroduceerd. Je krijgt deze optie te zien als je meerdere lidmaatschappen bij de huidige community hebt of lid bent van meerdere community’s. In dit nieuwe scherm wordt het logo van een community anders weergegeven dan voorheen. Ook wordt het logo nu “app icoon” genoemd in het App Beheer. In deze blogpost leggen we uit waarom we dit gedaan hebben en welke consequenties het met zich meebrengt.Waarom een app icoon?

Socie groeit. Dit betekent dat steeds meer mensen lid zijn van meerdere community’s binnen Socie. Ook heeft de mogelijkheid om als gast gebruik te maken van een community ervoor gezorgd dat mensen steeds vaker op zoek gaan naar andere community’s. Het is voor elke community dus belangrijk hun eigen logo op een zo duidelijk mogelijke en unieke manier zichtbaar te maken in de app. Helaas was dit vóór appversie 3.11.1 erg lastig. Het logo werd namelijk op verschillende plekken anders weergegeven. Zo stond het logo altijd zonder achtergrondkleur op het startscherm en werd op een witte achtergrond weergegeven op de pagina waar men kan zoeken naar community’s. Het kwam voor dat een community gebruik maakte van een wit logo zonder achtergrondkleur, omdat dit er goed uitzag op het startscherm. Wanneer dezelfde community werd getoond op het zoekscherm was het logo, door de witte achtergrondkleur, niet zichtbaar. Dit is uiteraard niet een gewenste situatie.

Tijdens het ontwerpen van het scherm waarmee de gebruiker van lidmaatschap kan wisselen, hebben we nagedacht over hoe we de weergave van een community konden laten afwijken van bijvoorbeeld de weergave van een groep. Wij kwamen hierbij uit op het “app icoon” waarbij de naam van de community eronder staat. Deze weergave is afgeleid van hoe apps op de hoofdpagina van een smartphone worden weergegeven. Er zit hiermee een duidelijk verschil tussen de weergave van een community en van andere elementen. Om de branding van de community hierin mee te nemen hebben we ervoor gekozen de primaire kleur als achtergrond van het app icoon te gebruiken. Community’s zonder logo komen op deze manier ook beter tot hun recht.


Welke consequenties heeft de wijziging?

Het app icoon wordt overal op dezelfde manier weergegeven. Het is een vierkant met afgeronde hoeken die een radius van 25% hebben. De achtergrondkleur is de primaire kleur van de community en het geüploade logo wordt passend weergegeven. Dit betekent dat de afbeelding altijd volledig binnen de randen van het app icoon wordt getoond.

Wij willen elke beheerder van een community adviseren in het App Beheer te kijken hoe het app icoon eruit ziet. Dit kun je doen door in het App Beheer via Instellingen naar Opmaak te gaan.


Een community die gebruik maakt van een logo zonder achtergrondkleur zal nu dus altijd de primaire kleur zien achter het logo. Wanneer het logo niet goed zichtbaar is doordat deze botst met de achtergrondkleur van het app icoon, adviseren wij een logo met achtergrondkleur te uploaden.

Een community die gebruik maakt van een rechthoekig logo met een witte achtergrond zal ook altijd de primaire communitykleur achter het logo zien. Dit kan een ongewenste situatie opleveren. Wij adviseren dan ook een vierkant logo te gebruiken.

Op het startscherm van de community wordt het app icoon ook getoond. Dit kan door bovengenoemde wijzigingen een ongewenste situatie opleveren. Dit speelt bijvoorbeeld bij een community die gebruik maakte van een wit transparant logo, omdat dit goed paste bij de gekozen opstart foto. Wij adviseren in deze situatie het app icoon te verbergen op het startscherm en het logo zelf toe te voegen aan de opstart foto. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van programma's als Paint (Windows) of Voorvertoning (Mac). Het app icoon verbergen bij het starten van de app kun je instellen door in het App Beheer naar Instellingen -> Opmaak te gaan. Hier kun je bij “Het app icoon tonen bij het starten van de app?” op Verborgen klikken.
Nieuw design voor apps op het Socie-platform

8 maart 2021

Zoals je misschien wel gemerkt hebt, hebben we de afgelopen maanden veel wijzigingen doorgevoerd binnen onze apps. Deze wijzigingen hadden voornamelijk te maken met het uiterlijk. In dit artikel willen we graag uitleggen waarom we dit gedaan hebben, wat er veranderd is en wat we de komende tijd nog van plan zijn.


Waarom een nieuw design?

Binnen Socie heeft de focus de afgelopen jaren vooral gelegen op het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Dit hebben we gedaan om een zo compleet mogelijk pakket aan onze gebruikers te kunnen bieden. Hoe deze functionaliteiten er in de app uit kwamen te zien was minder belangrijk. Hierdoor werd de app een opeenstapeling van verschillende stijlen die door elkaar gebruikt werden. Een knop met dezelfde functionaliteit kon er op de ene pagina anders uitzien dan op de andere. Dit kwam de gebruikerservaring niet ten goede. Om een consistente stijl te kunnen doorvoeren hebben we enkele maanden geleden besloten het design volledig te vernieuwen.


Wat zit er in het nieuwe design?

Onze UI/UX-designer heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om Socie van een nieuwe jasje te voorzien. Belangrijke wijzigingen in het design waren de tekstkleur en -grootte en de verschillende stijlen van knoppen. Zo is de primaire actie op een pagina nu direct te herkennen aan een grote blauwe knop. Verder hebben we tijdens het doorvoeren van dit design ook direct rekening gehouden met mensen met een visuele beperking. Denk hierbij aan het actief ondersteunen van dynamische tekst en VoiceOver / TalkBack. Helaas hebben we ook concessies moeten doen. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk de achtergrondkleur van de Overzicht-module aan te passen. Dit hebben gedaan om deze module rustiger en gebruiksvriendelijker te maken. Al met al is het design van de app voornamelijk consistenter geworden.
Wat kun je nog meer verwachten?

We hebben inmiddels de meest gebruikte modules voorzien van een nieuw design. Dit betekent dus dat er nog een aantal modules zijn die er anders uitzien. Deze modules zullen ter zijner tijd ook worden aangepast. We gaan ons de komende weken focussen op het gebruik van een zogenoemde onderste navigatiebalk. Dit betekent dat het menu linksboven komt te vervallen en dat de eerste vier modules via een balk onderin het scherm te bereiken zijn. De overige modules worden via een nieuw menu rechtsonder in het scherm toegankelijk.