Store Account aanmaken

Voor je begint

De richtlijnen van de App Stores verplichten dat elke app door middel van een eigen Account in de App Stores wordt gezet. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit kunt doen.

Benodigdheden voordat je begint:

 • Kies een unieke naam voor jouw app. Deze moet van toepassing zijn op de app of jouw organisatie (er kan een KvK-uittreksel nodig zijn om aan te tonen dat je deze naam mag gebruiken).
 • iPhone, iPad of iPod met iOS 9 of hoger, of een Mac met OS X El Captain of hoger
 • Een persoon met de autoriteit om juridische contracten te ondertekenen en een door een overheid afgegeven identiteitsbewijs met pasfoto
 • Een creditcard

Apple App Store

1. Apple ID aanmaken

Als je al een Apple ID hebt dat nog niet gelinkt is aan een developer account kun je deze stap overslaan.

1.1 Ga naar https://appleid.apple.com/account#!&page=create om een nieuw Apple ID aan te maken. Vul alle benodigde informatie in en klik op Ga door.

1.2 Je ontvangt nu een e-mail op het e-mailadres dat je hebt ingevuld. Vul de code die hierin staat in en klik op Ga door.

1.3 Je hebt een Apple ID aangemaakt waarmee je nu kunt inloggen.

2. Twee-factor-authenticatie voor Apple ID

Als je twee-factor-authenticatie al hebt geconfigureerd voor jouw Apple ID kun je deze stap overslaan.

Als het Apple ID dat je wilt gebruiken voor het registreren voor het Apple Developer Program anders is dan jouw persoonlijke Apple ID, dan kun je onderstaande stappen volgen. Als je jouw persoonlijke Apple ID wilt gebruiken dan kun je de handleiding op https://support.apple.com/nl-nl/HT204915 gebruiken en vervolgens verdergaan met stap 3.

Als beide Apple ID’s al geconfigureerd zijn voor twee-factor-authenticatie:

 • Op jouw iOS-apparaat
  Voeg het developer Apple ID toe aan jouw apparaat met iOS 12 of hoger via Instellingen -> Wachtwoorden en accounts -> Account toevoegen -> iCloud. Jouw apparaat is nu ingesteld om verificatiecodes te ontvangen voor zowel jouw persoonlijke als developer Apple ID.
 • Op jouw Mac
  Voeg het developer Apple ID toe aan je Mac met OS X El Capitan of hoger via Systeemvoorkeuren -> Internetaccounts -> iCloud. Je Mac is nu ingesteld om verificatiecodes te ontvangen voor zowel je persoonlijke als developer Apple ID.

Als beide Apple ID’s nog niet geconfigureerd zijn voor twee-factor-authenticatie:

 • Op jouw iOS-apparaat
  • Schakel twee-factor-authenticatie voor jouw persoonlijke Apple ID in via Instellingen -> iCloud -> Wachtwoord en beveiliging -> Twee-factor-authenticatie.
  • Meld je af bij iCloud op jouw iOS-apparaat via Instellingen -> iCloud -> Afmelden. Meld je aan bij iCloud op jouw apparaat met het developer Apple ID.
  • Schakel twee-factor-authenticatie in voor het developer Apple ID via Instellingen -> iCloud -> Wachtwoord en beveiliging -> Twee-factor-authenticatie.
  • Log in op iCloud op jouw iOS-apparaat met jouw persoonlijke Apple ID.
  • Voeg het developer Apple ID toe aan jouw apparaat via Instellingen -> Wachtwoorden en accounts -> Account toevoegen -> iCloud.
  • Jouw apparaat is nu ingesteld om verificatiecodes te ontvangen voor zowel jouw persoonlijke als developer Apple ID.
 • Op jouw Mac
  • Schakel twee-factor-authenticatie voor jouw persoonlijke Apple ID in via Systeemvoorkeuren -> iCloud -> Accountgegevens -> Beveiliging.
  • Maak een nieuw systeemaccount op jouw Mac voor het developer Apple ID via Systeemvoorkeuren -> Gebruikers en groepen.
  • Meld je aan bij het nieuwe developer account en schakel twee-factor-authenticatie in voor het developer Apple ID via Systeemvoorkeuren -> iCloud -> Accountgegevens -> Beveiliging.
  • Meld je aan bij jouw primaire systeemaccount en voeg het developer Apple ID toe aan jouw Mac via Systeemvoorkeuren -> Internetaccounts -> iCloud.
  • Jouw Mac is nu ingesteld om verificatiecodes te ontvangen voor jouw persoonlijke en developer Apple ID in jouw primaire gebruikersaccount.

3. D-U-N-S nummer aanvragen

Als je al een D-U-N-S nummer voor jouw organisatie dan kun je deze stap overslaan.

Om als organisatie de App Store te gebruiken heb je een D-U-N-S nummer nodig. Dit is een uniek negencijferig nummer dat jouw organisatie identificeert als een juridische entiteit. Als jouw organisatie nog geen D-U-N-S nummer heeft dan kun je een aanvragen via de website van Dun & Bradstreet: https://www.dnb.com/duns-number.html.

Je hebt een aantal juridische gegevens van jouw organisatie nodig om een D-U-N-S nummer aan te vragen, zoals: adres, contactgegevens en naam bestuurder. Het kan tot 14 dagen duren voordat de D-U-N-S informatie wordt doorgegeven aan Apple.

4. Registreren voor Apple Developer Program

Als je een D-U-N-S nummer hebt voor jouw organisatie dan kun je registreren voor het Apple Developer Program.

4.1 Ga naar https://developer.apple.com/programs/enroll/ en klik onderaan de pagina op Start your enrollment.

4.2 Als je nog niet bent ingelogd wordt je gevraagd in te loggen met jouw Apple ID.

4.3 Als je nog nooit hebt ingelogd bij het ontwikkelaarsportaal van Apple, dan wordt er gevraagd de Apple Developer Agreement te lezen en te accepteren. Wanneer je dit gedaan hebt klik je op Submit.

4.4 Op de volgende pagina wordt eventueel om extra persoonlijke informatie gevraagd. Deze informatie wordt gebruikt om te controleren dat jij geautoriseerd bent namens een bepaalde organisatie juridische overeenkomsten te ondertekenen. Klik na het invullen van het formulier op Continue.

4.5 De pagina die hierop volgt vraagt je om een entity type te selecteren. Selecteer hier de optie die het beste bij jullie organisatie past. Bij twijfel kun je het beste kiezen voor Company / Organization.
Let op! Selecteer Individual / Sole Proprietor NIET als entity type. Als je dit wel doet kunnen wij niet namens jullie een app aanbieden in de App Store.

4.6 Op de volgende pagina moet je aangegeven dat je bevoegd bent om namens jouw organisatie juridische overeenkomsten aan te gaan. Vink aan wat voor jou van toepassing is en laat jouw contactgegevens achter.

4.7 Vervolgens moet je informatie over jouw organisatie achterlaten, zoals: D-U-N-S nummer en naam organisatie. Deze twee moeten overeenkomen met de bevestiging die je hebt gekregen van Dun & Bradstreet.

4.8 Op de volgende pagina wordt een overzicht van de opgegeven informatie getoond. Hier moet je het adres van de organisatie bevestigen. Klik vervolgens op Submit.

4.9 Als Apple de informatie heeft gevalideerd krijg je een bericht te zien dat jouw verzoek tot registratie wordt verwerkt. Nu is het afwachten totdat Apple jouw verzoek tot registratie goedkeurt of afwijst. Hier ontvang je een e-mail van.

4.10 Als jouw verzoek tot registratie wordt afgewezen zul je moeten proberen te achterhalen wat hier de reden voor is. Dit wordt niet altijd duidelijk verteld in de e-mail die je ontvangt. Om meer informatie te krijgen over de afwijzing kun je het beste bellen naar het nummer dat in de e-mail staat. Dit is de snelste manier om het probleem op te lossen.

Als jouw verzoek wordt goedgekeurd zal een medewerker van Apple jou bellen op het telefoonnummer dat je eerder hebt achtergelaten. De medewerker wil graag spreken met de oprichter / directeur van de organisatie om de opgegeven informatie te verifiëren.

4.11 Na het telefoongesprek ontvang je een e-mail met daarin een link waarmee je de registratie kunt afronden. Als je op de link klikt wordt je gevraagd de Apple Developer Program License Agreement te lezen en te accepteren. Als je dit gedaan hebt klik je op Continue.

4.12 Op de volgende pagina staat een overzicht van de aankoop van een membership. Optioneel kun je aangegeven dat het membership automatisch vernieuwd moeten worden.

4.13 Hierna wordt je doorverwezen naar een pagina waar je het membership door middel van een creditcard kunt kopen. Het kan 48 uur duren voordat de aankoop is afgerond.

4.14 Als jouw aankoop is verwerkt ontvang je een welkomstmail voor het Apple Developer Program en App Store Connect.

5. Socie toevoegen aan Apple Developer Team

Om jouw app te kunnen distribueren via het Apple Developer Account van jouw organisatie, hebben we toegang tot jouw Apple Developer Team nodig.

5.1 Log in op https://appstoreconnect.apple.com (gebruik geen Internet Explorer of Edge)  en klik op User and Access.

5.2 Klik op de plus bovenin en voeg onder New User onderstaande informatie in:

        First Name: Socie

        Last Name: Developer

        Email: premium@socie.nl

5.3 Vink bij Roles Admin aan en klik vervolgens op Invite.

Wij ontvangen een e-mail met een uitnodiging voor jouw Apple Developer Team. We zullen de uitnodiging zo snel mogelijk accepteren waarna we jouw app via jouw Apple Developer Account kunnen distribueren.

Voor vragen en opmerkingen over deze handleiding of het registratieproces kun je contact opnemen met premium@socie.nl.

Android Android Play Store

Volg de onderstaande link om een Android Play Store account aan te maken.
https://play.google.com/apps/publish/signup
LET OP: Vul bij ‘Developer name’ de naam van je organisatie in. Deze komt onder de app naam te staan in de store.

Toegang verlenen

Na het aanmaken van het account kun je ons toegang geven

 1. Open de Google Play Console
 2. Ga naar Gebruikers en rechten
 3. Klik op Nieuwe gebruikers uitnodigen
 4. Vul bij het email adres development@socie.nl in
 5. Klik op Accountrechten en selecteer Beheer (alle rechten)
 6. Klik tot slot op Gebruiker uitnodigen

Identiteit accounteigenaar verifiëren

 1. Open de Google Play Console
 2. Ga in het menu aan de linkerkant naar Alle apps 
 3. Op deze pagina zie je een melding over de identiteit van de accounteigenaar. Klik op de knop Verifieer identiteit in deze melding.
 4. Vul het formulier in en verstuur deze.
 

Service account toevoegen

Om updates door te voeren, hebben we een serviceaccount nodig in een Google Cloud-project.

 1. Zet de Google Play Developer API aan door een bestaand project te kiezen of door er een aan te maken. Klik op ENABLE om de API te activeren.
 2. Ga in de Google Cloud Console naar Service accounts.
 3. Klik op Create service account en vul als naam “fastlane” in.
 4. Klik op Create and continue en selecteer als rol “Service account user”.
 5. Klik op Continue en daarna Done.
 6. Ga naar de pagina Gebruikers en machtigingen in de Google Play Console: https://play.google.com/console/users-and-permissions
 7. Klik op Nieuwe gebruikers uitnodigen.
 8. Vul als e-mailadres hetzelfde e-mailadres in dat voor het serviceaccount is aangemaakt.
 9. Selecteer bij het tabje Account machtingen de bovenste optie (Admin).
 10. Klik vervolgens op Gebruiker uitnodigen.
 11. Ga nu weer naar de Service Accounts in de Google Cloud Console. Klik op de 3 puntjes achter het serviceaccount en klik vervolgens op Manage keys.
 12. Hier kun je een key aanmaken via Add key en vervolgens Create new Key.
 13. Selecteer vervolgens JSON en klik op Create. Het JSON-bestand wordt nu automatisch gedownload.
 14. Stuur dit bestand onder vermelding van de naam van de app naar premium@socie.nl.

Grafische items

Hieronder staan de benodigde grafische items voor de App Stores. Stuur deze afbeeldingen (als bestand) via een ticket of naar premium@socie.nl.

 

Het app-icoon

Dit is de kleine afbeelding die staat voor de app op het apparaat van een gebruiker. Het vierkante plaatje waar je op tikt om de app te starten. Het app-icoon moet een png- of jpeg-bestand zijn van 1.024 bij 1.024 pixels.

 

Apple App Store (optioneel)

Voor de Apple App Store moeten de screenshots in alle onderstaande formaten beschikbaar zijn

Formaat (portrait)Apparaat
1.242 x 2.688 pixels6.5 inch (iPhone 11 Pro Max, iPhone 11, iPhone XS Max, iPhone XR)
1.242 x 2.208 pixels5.5 inch (iPhone 6s Plus, iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus)
2.048 x 2.732 pixels12.9 inch (iPad Pro (2e of 3e generatie))

 

 

Google Play Store (optioneel)

Voor de Google Play Store zijn de volgende eisen gesteld aan de screenshots

 • Jpeg of 24-bits png (niet transparant)
 • Tussen 320 en 3.840 pixels
 • Beeldverhouding 16:9 (voor liggende screenshots)
 • Maximaal 8 MB
 • Minimaal 2 screenshots

Gegevens voor de App Stores

De app wordt in de Apple App Store en de Google Play Store geplaatst. Hieronder staan de gegevens voor de App Store vermelding.

 • Naam van de app
 • Korte omschrijving van de app (maximaal 80 karakters)
 • Lange omschrijving (van wie is de app, voor wie is de app, wat kan men in de app verwachten)
 • Promotievideo link (optioneel)
 • Support emailadres
 • Website adres (URL)
 • Privacybeleid (URL). Dit mag geen link naar een PDF-bestand zijn.

Stuur deze gegevens naar ons via een ticket of naar premium@socie.nl.

This is a staging environment