Onder welke voorwaarden mag je foto’s of video’s van community leden in je App plaatsen?

voorwaarden foto's plaatsen

In deze blog beantwoorden we een vraag die vaker aan ons gesteld wordt rondom privacy en veiligheid. We hebben de hulp ingeroepen van EenvoudigRecht.nl. 

Onder welke voorwaarden mag je foto’s of video’s van community leden in je App plaatsen?

Als het gaat om foto’s en video’s van personen, dan moet je rekening houden met de privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG bepaalt dat persoonsgegevens alleen verwerkt mogen worden als daar een rechtmatige grondslag voor is, zoals toestemming van de betrokkene(n).

Het is belangrijk om rekening te houden met de privacy van community leden wanneer je foto’s of video’s van hen plaatst in je community App. Hier zijn enkele voorwaarden waarmee je rekening moet houden:

  1. Toestemming: Zorg ervoor dat je toestemming hebt van de communityleden voordat je foto’s of video’s van hen plaatst in je community App. Vraag expliciet om toestemming en leg uit waar de foto’s of video’s voor zullen worden gebruikt. Maak duidelijk dat deze toestemming vrijwillig is en dat ze op elk moment hun toestemming kunnen intrekken. Geef de communityleden de mogelijkheid om te kiezen welke foto’s en video’s ze wel en niet willen delen. Als ze bijvoorbeeld een foto niet willen delen waarop ze herkenbaar zijn, respecteer dan hun wens. Tip: Maak een privacyverklaring (zie onder) of zet een document voor toestemming in je documenten module in de App. Geef ook aan waar je als persoon kunt aangeven dat je een foto verwijderd wilt hebben.  
  2. Gevoelige informatie: Vermijd het plaatsen van foto’s of video’s van communityleden die gevoelige informatie bevatten, zoals medische informatie of andere persoonlijke informatie.
  3. Bescherming van minderjarigen: Wees voorzichtig bij het plaatsen van foto’s of video’s van minderjarigen. Zorg ervoor dat je toestemming hebt van de ouders of voogd van het kind voordat je foto’s of video’s van hen plaatst. 
  4. Respecteer de privacy: Zorg ervoor dat je de privacy van community leden respecteert. Vermijd het plaatsen van foto’s of video’s van community leden zonder hun toestemming, vooral als deze privé momenten bevatten.
  5. Identificatie: Vermeld de namen van communityleden niet zonder hun toestemming en vermijd het vermelden van persoonlijke informatie zoals adressen of telefoonnummers.

Door rekening te houden met deze voorwaarden, kun je de privacy van community leden beschermen en een veilige en respectvolle omgeving creëren. Als community leden geen toestemming geven, dan mag je hun persoonsgegevens niet verwerken en mag je hun foto’s en video’s niet openbaar maken in de community App.

Toestemming vooraf afdekken 

Een handige tip om de toestemming vooraf af te dekken is om gebruik te maken van een privacyverklaring. Hierin geef je bijvoorbeeld aan welke persoonsgegevens worden verwerkt en met wel doel. De privacyverklaring leg je voor aan de community leden en hierbij vraag je om hun toestemming. Je kunt de privacyverklaring zelf opstellen met handige informatie op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Of je kunt de privacyverklaring bijvoorbeeld online op laten opstellen door EenvoudigRecht.nl

Lees meer

William van Rijn

Breng jouw community tot bloei
met de Socie App

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met William om de mogelijkheden
van Socie te ontdekken voor jouw community.

This is a staging environment